Tribina Komiteta mladih NNKS

Tribina Komiteta mladih NNKS

NOVI SAD, 15. jula 2014. – Komitet mladih Nacionalnog naftnog komiteta Srbije organizovao je u utorak, 15. jula Tribinu posvećenu upoznavanju mladih iz naftne industrije sa Dunavskom strategijom, rezultatima 21. Svetskog naftnog kongresa održanog u Moskvi, kao i ciljevima WPC Tomorrow’s Leaders Symposium-a.

Uvodničari na Tribini, održanoj u prostorijama Univerziteta u Novom Sadu (UNS) bili su Miroslav Vesković, rektor UNS, Slobodan Sokolović, generalni sekretar NNKS i Dragan Govedarica, predsednik Komiteta mladih NNKS.

Sokolović, je istakao da je moskovski naftni samit bio posvećen traženju odgovora na pitanje sigurnosti snabdevanja energijom sve većeg broja stanovništva na Zemlji.

Najveća pažnja je bila posvećena istraživanju novih nalazišta nafte u sve nepovoljnijim uslovima ( Artik, ultra duboka mora, slaboporozna ležišta itd), novim tehnologijama u oblasti proizvodnje i prerade nafte, ali i koracima koji bi trebalo da doprinesu daljem razvoju te privredne grane.

Učesnici „naftne olimpijade“ su ukazali i na značaj potrebe stalnog obrazovanja kadrova u ovom sektoru i upozorili da će veoma brzo u svetu nedostajati stručnjaci u oblasti istraživanja nafte i gasa, što je šansa za mlade, rekao je Sokolović.

Dragan Govedarica je rekao da će se o ovim temama i pripremi mladih kadrova da kvalitetno zamene starije kolege, razgovarati i na simpozijumu mladih koji će krajem avgusta biti održan u Londonu. Kako je rekao predsednik Komiteta mladih NNKS-a, naša zemlja će imati tri predstavnika, i to mlade ljude zaposlene na rukovodećim mestima u „Naftnoj industriji Srbije”.

O značaju obrazovanja, kao i saradnje privrede i visokoškolskih ustanova govorio je rektor Univerziteta u Novom Sadu Miroslav Vesković. Po njegovim rečima, saradnja naučnoistraživačkih institucija i privrede, kao što su „Naftna industrije Srbije” i Novosadski univerzitet, izuzetno je kvalitetna i daje odlične rezultate. Govoreći o Dunavskoj strategiji, koja povezuje 14 država, više od 115 miliona stanovnika i oko tri miliona studenata, kao šansi za mlade stručnjake, Vesković je rekao da oni znanjem i radom mogu doprineti razvoju celog društva.Prezentacije sa skupa ovde:

Development of the Knowledge Society through Research, Education and Information Technologies – Miroslav Vesković

The World Petroleum Congress

Tomorrows Leaders Symposium

Program tribine Komiteta mladih