Decenija od osnivanja NNKS-WPC

Decenija od osnivanja NNKS-WPC

Nacionalni naftni komitet Srbije (NNKS-WPC) danas slavi deset godina od osnivanja tokom kojih se, organizacijom brojnih skupova, tematskih radionica i sesija na nacionalnom i međunarodnom nivou, učešćem na Svetskim naftnim kongresima, promovisanjem regionalne saradnje i originalnom izdavačkom delatnošću, afirmisao kao jedan od najaktivnijih članica Svetskog naftnog saveta (WPC) i kao jedna od najznačajnijih naftno-gasnih asocijacija u regionu.

NNKS-WPC su 3. marta 2011. godine osnovali Naftna industrija Srbije a.d, JP Transnafta, JP Srbijagas, Lukoil Srbija a.d, Udruženje naftnih kompanija Srbije, Srpska naftno gasna asocijacija, Univerzitet u Beogradu, Univerzitet u Novom Sadu i Privredna komora Srbije. U 2018. godini, NNKS dobio je dva nova člana, JP Petrohemiju i Informatiku a.d. Beograd.

Predstavnici NNKS su učestvovali na Svetskom naftnom kongresu u Kataru 2011. godine, zatim na Kongresu u Moskvi 2014. godine, a imali su veoma zapaženo mesto u organizciji i učešću na kongresu u Istanbulu 2017. godine. Tom prilikom je NNKS bio domaćin jedne od sesija konferencije, a predstavnici NNKS bili su učesnici više panela. NNKS trenutno ima predstavnika u Programskom komitetu WPC koji se bavi organizacijom 23. Svetskog naftnog kongresa u Hjustonu, a koji će biti održan od 5-9. decembra 2021. godine.

Ako se uzme u obzir da je NNKS asocijacija naftnih kompanija koje posluju u Srbiji, dva univerziteta, drugih nevladinih asocijacija, privredne komore Srbije, može se reći i da po broju članova i njihovom profilu, Nacionalni naftni komitet Srbije spada u najbrojnije članice WPC, uprkos činjenice da Srbija predstavlja samo jednu malu tačku na naftnoj karti sveta.

Članice: