Nacionalni naftni komitet Srbije dobitnik zlatne povelje za doprinos organizaciji „Tesla festa“

Nacionalni naftni komitet Srbije dobitnik zlatne povelje za doprinos organizaciji „Tesla festa“

Novi Sad, 15. Oktobar 2016. godine – Na nedavno održanom 30. po redu Festivalu inovacija, znanja i stvaralaštva, „Tesla fest“ Nacionalni naftni komitet Srbije – Svetskog naftnog saveta dobitnik je Zlatne povelje koja je uručena na svečanoj ceremoniji nagrada i priznanja međunarodnog žirija, organizatora Svetske organizacije za intelektualnu svoju – WIPO.

Jubilarni „Tesla fest“ i ove godine okupio je pronalazače iz čitavog sveta. Za četiri dana trajanja, na novosadskom Spensu svoje inovacije prikazali su naučnici i pronalazači iz zemlje, regiona, ali i Rusije, Kine, Moldavije i Irana.

„Tesla Fest“ otvorio je predsednik Skupštine grada Novog Sada, Zdravko Jelušić.

„Reč je o inovacijama koje su pre svega usmerene na ono sto je pre svega danas aktuelno u svetu, to su obnovljivi izvori, zaštita životne sredine, zdravlje ljudi i ishrana“, izjavio je na otvaranju Anđelko Glavašević, Predsednik Tesla fest-a.

Na ovogodišnjem tridesetom jubilarnom Tesla festu okupilo se preko 150 izlagača sa 400 inovacija, pronalazaka i novih tehnologija.

Osim domaćih učesnika, na ovogodišnjem Tesla festu prisutni su bili i inovatori iz Rusije, Kine, Irana, Švedske, Češke i zemalja regiona. I ove godine organizovano je takmičenja mladih naučnika i inovatora, a nagrade je dodelio međunarodni žiri.

Ovogodišnji 30. tesla fest je u znaku velikih jubileja. Naime, ove godine obeležava se 160 godina od rođenja Nikole Tesle, 80 godina od proglašenja Tesle za počasnog građanina Novog Sada i 60 godina od osnivanja Saveza pronalazača Srbije.

Osim toga, svakog oktobra obeležava se i godišnjica od kako je Tesla podneo svoju prvu patentnu prijavu za epohalno otkriće kojim je obradovao čitavo čovečanstvo, a to je obrtno magnetno polje i polifaznisistem neizmeničnih struja – indukcioni motor.

Članice: