NNKS delegacija u Kazahstanu

NNKS delegacija u Kazahstanu

Almati, oktobar 2022. godine - Na poziv Svetskog naftnog saveta delegacija Nacionalnog naftnog komiteta Srbije prisustvovala je u Kazahstanu redovnoj Skupštini ovog prestižnog svetskog udruženja, koji je održan u okviru 7. Svetskog Foruma mladih profesionalca u Almatiju. Cilj skupa bio je proširenje diskusije o energetskoj tranziciji i primeni održivih tehnologija na kom je učestvovalo preko 700 delegata, 112 govornika iz 37 zemalja.

Svetski forum mladih profesionalaca predstavlja globalnu platformu za dijalog koja privlači mlade stručnjake iz različitih zemalja da traže nove pristupe za ubrzavanje promena u energetskom sektoru „Mladi stručnjaci i naučnici mogu dati značajan doprinos razvoju energetskog sektora novog milenijuma“, naglasio je predsednik Svetskog naftnog saveta Pedro Miras Salamanka na otvaranju VII Svetskog foruma mladih profesionalaca.

U okviru Foruma održan je niz plenarnih sednica i okruglih stolova na kojima su se razmatrala pitanja dekarbonizacije, globalne energetske bezbednosti, petrohemijske industrije, kao i međunarodnog doprinosa ostvarenju energetske tranzicije.

Među počasnim učesnicima foruma bili su čelnici najvećih kazahstanskih i stranih kompanija za proizvodnju nafte i gasa, čelnici vodećih univerziteta u zemlji, istaknuti stručnjaci, predstavnici komiteta zemalja članica koji su razgovarali o izgledima i budućim izazovima za svetsku industriju nafte i gasa.

Pokrenut ove godine pod temom „Energetska tranzicija: Dijalog generacija“, forum se fokusirao na tri glavna tematska bloka: inovativno liderstvo, energija i društvo i održive tehnologije.

Vrhunac događaja svakako je bilo učešće delegacije naftnog komiteta Srbije u radu Skupštine WPC koja je na ovom zasedanju usvojila strateški plan razvoja za period do 2027.godine, a koji su predstavili Predsednik Svetskog naftnog saveta Pedro Miras Salamanka i direktor ovog tela Pirs Rimer.

Istovremeno, u Almatiju je održano i više važnih sastanaka upravljačkih organa Svetskog naftnog saveta.

Kao predstavnica Komiteta iz Srbije Senka Walid, generalni sekretar NNKS i Rukovodilac Sektora za analizu tržišta i formiranje cena je ovom prilikom ocenila da je usvojeni strateški plan razvoja Svetskog naftnog saveta izuzetno značajan dokument kojim su postavljeni temelji za dalji razvoj organizacije u narednih pet godina. „Istovremeno, imala sam priliku da dam svoj doprinos i na sastanku Programskog komiteta kongresa koji je u pripremi za narednu godinu. Ovaj naprestižniji događaj iz oblasti nafte i gasa u svetu biće održan u Kalgariju 2023. godine ( www.24wpc.com), a Srbija i naš Komitet direktno učestvuju u njegovoj programskoj organizaciji “, istakla je Senka.

Danijela Tadić, menadžer za odnose sa udruženjima nafte i gasa i zadužena za komunikaciju NNKS sa Svetskim naftnim savetom smatra da ovaj događaj predstavlja obilje mogućnosti za umrežavanje sa kolegama, globalnim stručnjacima, predstavnicima vladinog sektora i svetskim kompanijama.

Nacionalni naftni komitet Srbije podržao je i predlog da Saudijska Arabija bude zemlja domaćin Svetskog naftnog kongresa 2026. godine u Rijadu.

Jelena Živić, ekspert za saradnju sa institucijama u inostranstvu predstavljala je Komitet mladih profesionalaca NNKS i osim učešća u svim delovima foruma i panel diskusijama, prisustvovala je i kulturnom delu programa: tehnička poseta Kazahstansko-britanskom tehničkom univerzitetu, Galeriji Kastejeva, botaničkoj bašti grada. Posebno ističe da su članovi Komiteta mladih Nacionalnih Komiteta drugih država, a naročito zemlje - Kazahstana, Turske i Omana, istakli želju za posetom Nacionalnom naftnom komitetu Srbije i Beogradu.

Svetski naftni savet (Word Petroleum Council) kome se Srbija pridružila kao član 2011. godine, je neprofitna organizacija sa akreditacijom Ujedinjenih nacija koja okuplja oko 60 zemalja sveta koje proizvode i troše 90 odsto svetskih rezervi nafte i gasa, kako bi promovisale dijalog o odgovornoj proizvodnji i upotrebi globalnih energetskih resursa.

Više informacija možete naći na: www.wpcserbia.rs; www.world-petroleum.com

Članice: