Poseta predstavnika Nacionalnog naftnog komiteta Srbije Državnom data centru u Kragujevcu

Poseta predstavnika Nacionalnog naftnog komiteta Srbije Državnom data centru u Kragujevcu

Kragujevac, mart 2023. godine - Studijska poseta predstavnika Nacionalnog naftnog komiteta Srbije (NNKS) Državnom data centru u Kragujevcu, održana je 30. marta ove godine. Kako nove tehnologije, uključujući i veštačku inteligenciju, značajno menjaju savremeni poslovni ambijent, članica NNKS prepoznale su značaj digitalnih tehnologija i uključile ih u prioritet svojih aktivnosti.

U okviru NNKS, aktivna je Radna grupa za digitalizaciju kojom predsedava Nikolaj Zalevski, direktor Departmana za digitalne tehnologije, koja je u decembru 2022. godine u Privrednoj Komori Srbije održala veoma uspešnu radionicu na temu digitalizacije. Rezultat pomenute radionice je uspostavljena saradnja između Komiteta i Kancelarije za IT i e- upravu i državnog Data Centra iz Kragujevca.

Predstavnice članica u svojstvu domaćina dočekali Boban Mihailović, pomoćnik ministra za informisanje i telekomunikacije i rukovodilac Sektora za Državni data centar i Srđan Simović, tehnički direktor kompanije Data Cloud Technology.

Mihailović i Simović pokazali su gostima prostorije i opremu, kao i IT module i sisteme napajanja, upoznali ih sa zaposlenima, ali i objasnili poslove koje obavlja ovaj Centar. Ovaj jedinsveni objekat na ovim prostorima je otvoren u decembru 2020. godine, površine je 14 hiljada kvadratnih metara, ima predviđenu instalisanu snagu od 14MW i kapacitet od 1080 REK ormana.

Gosti iz NNKS-a su imali priliku da vide superkompjuter i zonu za veštačku inteligenciju, zbog koje Srbija spada među samo 27 zemalja na svetu koje u državnom vlasništvu imaju platformu za AI.

Mihailović i Simović su posetiocima objasnili da se Centar bavi skladištenjem i čuvanjem podataka velikog broja državnih organa, a između ostalog i za sektor bezbednosti. Pored toga, ovde se vodi projekti implementacije serverskih tehnologija i tehnologija za čuvanje podataka, pravljenje rešenja za virtualizaciju i dr. Domaćini su istakli značajnu ulogu u procesu digitalizacije Srbije čuvajući podatke građana, državnih organa i domaćih i stranih kompanija.

Mihailović je istakao da je ovaj objekat najsavremeniji centar za čuvanje podataka u regionu, a da je projektovan i izgrađen po najvišim tehničkim, ekološkim i bezbednosnim standardima i da ispunjava standard pozdanosti od 99,99%, zbog čega ima kategoriju TIER 4. Između ostalog, domaćini su se pohvalili činjenicom da Centar kojim rukovode poseduje najviše sertifikate bezbednosti.

Simović je naglasio da je to jedan od razloga zašto Državni data centar u Kragujevcu ima potpisane ugovore  sa nizom multinacionalnih kompanija kao što su IBM i Huawei, a posebno ističu saradnju sa IT kompanijom Oracle, koju su zasnovali u maju prošle godine.

Predstavnici NNKS-a su se zahvalili domaćinima na odličnoj poseti i iskazali inicijativu za dalju saradnju na obostrano zadovoljstvo.

Članice: