Projekat WASTEOILFREE: Studijska poseta institucijama nadležnim za upravljanja otpadnim uljima u Češkoj Republici

Projekat WASTEOILFREE: Studijska poseta institucijama nadležnim za upravljanja otpadnim uljima u Češkoj Republici

Prag, 13-16. jun 2018. - U okviru nastavka realizacije međunarodnog projekta unapređenja sistema upravljanja otpadnim uljima u Srbiji „WASTEOILFREE“, delegacija Nacionalnog naftnog komiteta Srbije koju su činili predstavnici državnih institucija u Srbiji i članica Nacionalnog naftnog komiteta Srbije, učestvovala je u trodnevnoj studijskoj poseti Češkoj koja je realizovana u okviru projekta „Integrisani sistem upravljanja otpadnim uljima – Transfer najboljih praksi za bezbedan, održiv i ekološki-prihvatljiv transport u Srbiji (WASTEOILFREE)“.

Tokom studijske posete gosti iz Srbije su imali priliku da se upoznaju sa načinom rada vodećih kompanija u Češkoj Republici i Centralnoj Evropi u oblastima prikupljanja i re-rafinacije otpadnih ulja, kao i tribološke analize i dijagnostike u sektoru ulja i maziva (kompanije Avista Oil i Trifoservis). Posebno interesovanje privukla je prezentacija predstavnika kompanije Avista Oil u kojoj su detaljno predstavljene različite faze sistema upravljanja otpadnim uljima, od prikupljanja, skladištenja i transporta, do izvoza otpadnih ulja na dalju preradu i proizvodnju baznih ulja u rafineriji Avista Oil u Nemačkoj.

Na sastanku sa predstavnicima Ministarstva industrije i trgovine i Ministarstva zaštite životne sredine Češke Republike delegacija iz Srbije je upoznata sa relevantnom češkom i EU regulativom u oblasti upravljanja otpadnim uljima, uz dodatnu uporednu analizu sa legislativom Austrije i Slovačke. Tokom diskusije je bilo reči o sličnostima u usvojenim zakonskim rešenjima između Češke i Srbije, uz konstataciju da je zajednički izazov dosledna primena propisa o pravilnom upravljanju otpadnim uljima i otpadom generalno u obe države.

U završnom delu posete korisnicima iz Srbije predstavljeno je praktično funkcionisanje sistema prikupljanja otpadnih ulja u gradu Pragu, na primeru specijalno dizajniranog broda za prikupljanje ulja i otpadnih voda sa manjih turističkih i komercijalnih brodova na reci Vltavi. Na samom kraju gosti iz Srbije i domaćini iz Češke su se saglasili da postoji značajan potencijal za dalji razvoj sektora upravljanja otpadnim uljima u Srbiji po modelu uspešnih praktičnih procedura iz EU i Češke koje su identifikovane tokom studijske posete.