Prva radionica u okviru projekta WASTEOILFREE – Transfer najboljih praksi za bezbedan, održiv i ekološki-prihvatljiv transport u Srbiji

Prva radionica u okviru projekta WASTEOILFREE – Transfer najboljih praksi za bezbedan, održiv i ekološki-prihvatljiv transport u Srbiji

Beograd, 24. april 2018. - U organizaciji Nacionalnog naftnog komiteta Srbije, u Privrednoj komori Srbije održana je prva trening radionica o unapređenju sistema upravljanja otpadnim uljima u Srbiji u okviru međunarodnog projekta „WASTEOILFREE - Integrisani sistem upravljanja otpadnim uljima – Transfer najboljih praksi za bezbedan, održiv i ekološki-prihvatljiv transport u Srbiji“, koji se realizuje u saradnji sa partnerskim organizacijama iz Češke.

Radionica je privukla veliko interesovanje i učešće predstavnika državnih institucija Republike Srbije (Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Ministarstva rudarstva i energetike, Agencije za upravljanje lukama) i članica Nacionalnog naftnog komiteta Srbije, kao i renomiranih privatnih kompanija iz Evrope koje su već prisutne na tržištu prikupljanja otpadnih ulja i brodskog transporta u Srbiji i koje su tokom radionice iskazale veliku zainteresovanost za daljim razvojem ove vrste poslovanja (MOL, Avista Oil, Mondoluka).

Na radionici je prezentovana postojeća regulativa Republike Srbije u oblasti upravljanja otpadom, kao i prethodno realizovani projekti u toj oblasti u Srbiji i regionu. Eksperti iz Češke Republike dodatno su predstavili nacionalnu legislativu i praktično funkcionisanje sistema upravljanja otpadnim uljima u Češkoj i susednim državama Evropske unije (Slovačka, Austrija). Učesnici radionice saglasili su se da postoji značajna potreba za usvajanjem i primenom najboljih EU praksi u oblasti prikupljanja, klasifikacije i tretmana otpadnih ulja, pre svega imajući u vidu da u Srbiji još uvek nije razvijen centralizovan sistem upravljanja otpadnim uljima, a da se godišnje proizvede oko 40.000 tona otpadnih ulja.

Projekat WASTEOILFREE usmeren je na prenos najboljih EU praksi iz Češke Republike, Austrije i Slovačke na korisnike u Republike Srbije u oblasti uvođenja integrisanog sistema upravljanja otpadnim uljima, što je od šireg značaja za proces prilagođavanja srpskog nacionalnog zakonodavstva EU legislativi u sektorima ekologije i upravljanja otpadom.

Za realizaciju projekta obezbeđena su bespovratna sredstva Programa razmene znanja i iskustava Centralnoevropske inicijative (CEI KEP Italy), kao jednog od instrumenata za razmenu iskustava u cilju podizanja kapaciteta članica ove regionalne organizacije koja okuplja 18 država centralne, istočne i jugoistočne Evrope.