Autorski tekst naše članice AGES
Prof. dr Snežana Komatina

Autorski tekst naše članice AGES <br>Prof. dr Snežana Komatina

Beč, jun 2023. godine - Članica NNK – WPC Asocijacija geofizičara i ekologa Srbije učestvovala je sa svojm timom na ovom najvećem multidisciplinarnom skupu iz oblasti geonauka i naftnog inženjerstva. Bilo je preko 6000 učesnika i preko 200 izlagača iz celog sveta, sa više od 1300 usmenih i poster prezentacija izloženih u 17 paralelnih sekcija i 20 radionica u okviru tehničkog programa (https://eageannual.org/).

Do skupa u Beču, aktivnosti EAGEa izvodile su se u okviru dve divizije - Geonauke u oblasti nafte i gasa (OGGC) i Geonauke neposredno ispod površine terena (NSGC), dok se od prošle nedelje uvodi i treći - Održiva energija.

Tema ovog kongresa - Zajedno obezbediti održivu budućnost - ukazuje na izazove sa kojima se suočavamo u današnjem svetu. Zato je naš fokus na ključnim pitanjima energetske bezbednosti i nezavisnosti, održivoj energetskoj tranziciji i tome kako svi treba da prilagodimo naše tradicionalne načine rada i saradnje da bismo se uspešno suočili sa neizvesnom budućnošću.

Kroz teme obuhvaćene novim strateškim programom, prikazano je kako najnovija geofizička, geološka i inženjerska istraživanja, ideje i studije slučaja imaju vitalni doprinos u potrazi za rešenjima. Kvalitetan i sveobuhvatan Tehnički program upotpunjen je panel diskusijama o sve relevantnijim pitanjima koja se očekuju u budućnosti, kao što su: kvalitet odluka i analiza, digitalizacija, partnerstva i angažovanje zainteresovanih strana.

Program SPE EuropEC 2023 prikazuje najjinteresantnije geološke i inženjerske inovacije sa fokusom na: zahvatanje i skladištenje ugljovodonika; ekstrakciju toplote i mineralnih sirovina; održivost u energetskoj industriji i NetZero energetsku ekonomiju; mašinsko učenje, veštačku inteligenciju i digitalizaciju; kao i teme koje obuhvataju CCS, CCUS, skladištenje vodonika i sl.

Berislav Gašo, ekspert za energetiku u OMV-u, čiji energetski segment igra ključnu ulogu u njegovoj strategiji transformacije do 2030. godine, održao je uvodno predavanje na Svečanom otvaranju. Gašo je ukazao na značaj ugljovodonika i na to kako kompanije mogu da osiguraju održivu budućnost.

Sledila je debata na temu Zajedno obezbediti održivu budućnost, sa dva ključna pitanja:
• Kako možemo da napredujemo u hitnim klimatskim akcijama, istovremeno osiguravajući da energija ostane pristupačna i dostupna svima?
• Kako će današnja energetska kriza uticati na tempo energetske tranzicije?

Ovim pitanjima bavili su se vodeći svetski eksperti u brojnim panel diskusijama, a posebnu pažnju izazvale su teme: Integracija – ljudi, podaci i tehnologija, Zajedno jači – partnerstvo ka održivoj budućnosti i Geonauke na raskršću – Priprema kadrova i znanja za budućnost.
Posebne sesije bavile su se, pored pomenutih tema vezanih za energetsku tranziciju i obezbeđivanje energetske bezbednosti za buduće generacije, geofizičkim istraživanjima Meseca i Marsa, naftnim sistemima Centralne i Istočne Evrope, telemetrijskim geofizičkim istraživanjima pomoću dronova, mašinskim učenjem u geonaukama i naftnom inženjerstvu, kao i procenom rizika od geohazarda (multidisciplinarni novi pristupi i tehnologije), pre svega u geotermalnim projektima i kod skladištenja CO2.

Kao i svake godine, program za studente bio je izuzetno sadržajan. Pored pogodnosti da prisustvuju svim sadržajima u okviru Tehničkog programa, studenti su imali mogućnost da učestvuju u raznim aktivnostima bitnim za njihovu dalju karijeru – u savetodavnom centru EAGEa, zainteresovanim učesnicima je omogućena pomoć da se njihov CV uradi po kriterijumima za zaposlenje u vodećim naftnim kompanijama, uz izradu fotografije od strane profesionalnog fotografa, organizovani su sastanci sa mentorima za dalji rad i učenje, obilazak Tehničke izložbe sa stručnim vodičem, kao i interaktivna sesija Znanja potrebna za energetsku tranziciju.

Na kongresu je održano i finalno takmičenje u okviru Laurie Dake izazova 2023, takmičenje najboljih 6 studentskih timova sa različitih svetskih univerziteta u izradi projekata za istraživanje geotermalne energije. Održan je i već tradicionalni EAGE Global GeoQuiz.

Organizovana je i poseta kompaniji OMV Austria, gde su studenti obišli Inovaciono-tehnološki centar kompanije i odslušali predavanje Buduća primena poznatih tehnologija.

Kao dopuna konferencije i izložbe, organizovan je bogat društveni program - stručne ekskurzije, posebni sadržaji za pratioce učesnika konferencije, Koktel dobrodošlice i Svečana večera.

Kao nov početak organizovanja stručnih skupova posle dugog zastoja zbog pandemije, može se zaključiti da je EAGE krenuo sa velikim ambicijama i ovom godišnjom konferencijom pokazao da je trenutno najkvalitetnija svetska asocijacija u oblasti geofizike, geonauka i naftnog inženjerstva.

Članice: