Delegacija NNKS učestvovala na 22. Svetskom naftnom kongresu

Delegacija NNKS učestvovala na 22. Svetskom naftnom kongresu

Nacionalni naftni komitet Srbije (NNKS) učestvovao je na 22. Svetskom naftnom kongresu pod nazivom “Mostovi energetike u budućnosti”. Delegaciju NNKS činili su prof. dr Slobodan Sokolović, potpredsednik, dr Goran Radosavljević, generalni sekretar, prof. dr Dragoslava Stojiljković, prodekan Mašinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Danijela Tadić, pomoćnik generalnog sekretara i Tamara Šereš, ispred komiteta mladih NNKS.

Ovaj najznačajniji događaj u oblasti nafte i gasa održan je od 9-13. jula u Istanbulu u organizaciji Svetskog naftnog saveta (WPC), a pod pokroviteljstvom predsednika Republike Turske i Naftnog komiteta Turske. Na ceremoniji otvaranja predsednik Svetskog naftnog saveta Jožef Tot istakao je da su izazovi s kojima se suočava naftni sektor rasli kao što je rasla i svetska populacija, a da je ekonomski razvoj proizveo veliki broj potrošača. Dodao je da i u narednim decenijama nafta i prirodni gas ostaju vodeći svetski energetski resursi. Naglasio je i da će sigurna i ekološki prihvatljiva buduća potrošnja energije zahtevati ogromne investicije, tehnologiju, najkvalitetnije ljudske resurse i superiornu etičku poslovnu praksu u budućnosti.

Prisutnima su se na otvaranju obratili i predsednik Republike Turske Redžep Erdogan, američki državni sekretar Rex Tillerson, predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, predsednik Azerbejdžana, premijeri Turske, Albanije i Bugarske kao i drugi visoki zvaničnici. U okviru Kongresa održani su brojni okrugli stolovi, radne grupe, forumi i paneli na kojima se raspravljalo o konvencionalnim i nekonvencionalnim izvorima energije, globalnim politikama, energetskoj efikasnosti, infrastrukturi i investicijama u naftnom i gasnom sektoru. Tokom četiri dana trajanja naftnog skupa, preko 6.000 delegata i oko 25.000 gostiju moglo je da čuje diskusije lideri kompanija u sektoru nafte i gasa, uključujući i čelnike OPEC-a, Međunarodne agencije za energetiku, Royal Dutch Shella, Ševrona, ExxonMobila, BP, Saudi Aramcoa i mnoge druge.

Paralelno sa Kongresom održavao se najveći svetski sajam nafte i gasa. Veliki broj kompanija iz celog sveta predstavili su najnovija dostignuća u ovoj oblasti. NNKS je zajedno sa NK BiH i NK Makedonije imao zajednički štand u okviru sajma na kome su posetioci mogli da se upoznaju sa aktivnostima Komiteta.

Svetski naftni kongres se smatra najvećim događajem u oblasti naftne i gasne industrije u svetu i održava se svake treće godine. Sledeći, 23. Svetski naftni kongres biće održan od 6-10. decembra u Hjustonu, SAD.

Članice: