INTERVJU Pirs Rimer, generalni direktor Svetskog naftnog saveta u Londonu (WPC Energy)

INTERVJU Pirs Rimer, generalni direktor Svetskog naftnog saveta u Londonu (WPC Energy)

Naftni sektor je i dalje strateški važan

Nijedna druga industrija ne radi na vremenskim horizontima kao mi i većina naših projekata može trajati 20 godina ili više. Ali najvećim delom, kao industrija, upravljamo neizvesnošću – cenovnom, geološkom, tehničkom i geopolitičkom. Mi smo kao industrija neverovatno dobri u onome što radimo. Od suštinskog smo značaja za savremeni život – od toga se ne može pobeći. Odgovorni smo za ekonomski rast, već preko 150 godina i bićemo još mnogo godina, kaže u intervju za kvartalni bilten NNKS-a Pirs Rimer, generalni direktor Svetskog naftnog saveta

Na koje teme će se fokusirati kongres u Kalgariju zakazan za septembar ove godine?

Uoči 23. Svetskog naftnog kongresa sa mestom održavanja u Hjustonu 2021. godine (odloženo godinu dana zbog kovida), najavili smo da je tema konferencije za 2023. godinu Energetska tranzicija - put ka nultoj neto stopi. Ova tema je važan pravac Svetskog naftnog kongresa i njegovih članova, a odražava uzbudljivu budućnost svetske energetike. Mnogo toga što se dešava u Kalgariju pomoći će da se oblikuje pravac globalne energetike u godinama koje dolaze. Razgovori će pomoći da se definišu realni, izvodljivi putevi ka pravičnoj i održivoj nultoj neto stopi u budućnosti i pomoći da se energetski sektor podigne na viši nivo u narednih 25 godina i nakon toga. Kada je pripremljen program za Kongres, smatrali smo da će uspeh biti postignut ako konferencija okupi sve ključne zainteresovane strane u konstruktivnim razgovorima koji pokrivaju oblasti koje uključuju:

• načine da se obezbedi isporuka energije, na pouzdan, pristupačan, ekološki prihvatljiv i društveno odgovoran način;

• ažuriranja najnovijih tehnoloških dostignuća u istraživanju, proizvodnji, preradi, petrohemiji, razvoju i transportu gasa i obnovljivih izvora energije;

• najbolje prakse u upravljanju životnom sredinom, uključujući smanjenje emisija ugljenika,

• i konačno načine da se ispuni ono što društvo očekuje od naše industrije.

Deo našeg fokusa je daleko od „razgovora“ i želimo da se koncentrišemo na stvarne projekte koji prave stvarnu razliku za našu industriju i svet.

Koji su danas glavni izazovi za naftni i gasni sektor?

Verujemo da je najveći izazov sa kojim se suočavamo kao industrija taj da poboljšamo svoju reputaciju i kredibilitet kod brojnih zainteresovanih strana. Predstavljamo glavni deo rešenja u ispunjavanju buduće svetske potražnje za energijom. Na ovaj izazov moramo odgovoriti na način koji je ekonomski održiv, ekološki prihvatljiv i društveno odgovoran. Da bismo maksimalno doprineli ovoj debati, moramo da izgradimo odnose poverenja sa našim zainteresovanim stranama. Takođe moramo da izjednačimo uslove u našoj industriji, tako da sve kompanije prepoznaju i odgovore na hitna globalna pitanja na jasan i dosledan način.

Nafta i gas predstavljaju resurs koji je mnogima doneo bolji način života, kao i ekonomski i društveni razvoj. Nafta i gas predstavljaju većinu ukupnog snabdevanja energijom na globalnom nivou. Značaj nafte i gasa neće se umanjiti ni u narednih nekoliko decenija. Postoje dobri razlozi da se veruje da postoje obilni resursi, ali da se oni ipak moraju dokazati i proizvesti. Fosilna goriva su pokrenula industrijsku revoluciju i još uvek su odgovorna za mnogo toga što je danas oko nas: od goriva, odeće, đubriva, polimera, farmaceutskih proizvoda, spisak je beskonačan. Nafta i gas su bili pokretači poboljšanja životnog standarda i ljudskog razvoja. Industrija nafte i gasa nastaviće da igra centralnu ulogu u snabdevanju energijom u svetu još mnogo narednih godina.

Mislim da se sve to odražava u našoj temi i kako dolazimo do nulte neto stope. Energetska tranzicija biće ključna tema o kojoj će se razgovarati na nekoliko sesija u Kalgariju. Često se u medijima prikazuje tako što se poredi sa revolucijom, trenutkom u vremenu kada se sve menja. Zemlje i različiti sektori će napredovati različitim brzinama, a mi govorimo o promenama koje će se dešavati tokom generacija.

Uprkos rastu obnovljivih izvora energije, fosilna goriva će i dalje biti glavni deo energetskog miksa. Većina organizacija procenjuje da će preko 60% svetskih energetskih potreba do 2050. godine biti obezbeđeno fosilnim gorivima. Međutim, očekuje se da će energetski miks vremenom ići u pravcu realnijih obnovljivih izvora energije i naš izazov je da nastavimo da koristimo fosilna goriva u okruženju sa nultom neto stopom.

Biće nam potrebni svi izvori energije kako bismo zadovoljili ovu rastuću potražnju i nastavili da podržavamo ekonomski razvoj, istovremeno ublažavajući uticaj klimatskih promena. Drugi ključni izazov koji će se razmatrati na kongresu je uvođenje tehnologije i inovacija u kombinaciji sa jasnim, predvidivim energetskim politikama.

Kako vidite perspektive zelene tranzicije? Kako će zelena tranzicija u budućnosti uticati na stvarnu globalnu situaciju u energetskom sektoru?

Ograničenja u pristupu površinama i dalje predstavljaju ozbiljnu prepreku sigurnosti snabdevanja. Takva ograničenja se javljaju iz različitih razloga, kao što su nacionalizam resursa, zabrinutost za životnu sredinu, strah od investicija i geopolitički nemiri. Ove barijere moraju biti uklonjene kako bi ogromni resursi koji ostaju neiskorišćeni mogli biti od koristi svima. Kratkoročno, a posebno u Evropi, nedavni geopolitički događaji više su fokusirali razmišljanja stručnjaka na energetsku bezbednost nego na klimatske promene.

Imajući u vidu sva ova pitanja, koji su danas prioriteti Svetskog naftnog saveta i lokalnih nacionalnih naftnih komiteta u zemljama članicama (kao što je Nacionalni naftni komitet Srbije)?

Međunarodne naftne kompanije i nacionalne naftne kompanije moraju da traže inovativne načine za uspostavljanje obostrano korisnih oblika saradnje i udruže svoje snage kako bi ubrzale razvoj rezervi nafte i gasa i povećale svetski proizvodni kapacitet do nivoa koji će eliminisati ili u velikoj meri ublažiti zabrinutost u pogledu snabdevanja tržišta. Da bi dobila društvenu licencu za rad i da bi bila profitabilna, industrija mora odgovorno da ulaže i obezbedi održivost životne sredine za naredne generacije. Pored toga, zajednice moraju da uživaju pravičan udeo pogodnosti koje proizlaze iz naftnih i gasnih aktivnosti. Kompanije koje usvoje korporativnu društvenu odgovornost kao deo osnovne poslovne strategije i pridržavaju se principa transparentnosti, etike i poštovanja ljudskih prava dobiće licencu za prosperitet i profitabilnost.

Potrebna nam je saradnja i dijalog kako bismo osigurali stabilnost energetskog sektora i ojačali međunarodnu saradnju. Svetski naftni savet je uvek cenio svoje nacionalne komitete koji su uvek podržavali naše vrednosti i ciljeve. U skorije vreme, u potpunosti podržavajući našu ulogu sa drugima u ublažavanju energetskog siromaštva i podržavajući smanjenja spaljivanja gasa na baklji, sakupljanje, korišćenje i skladištenje ugljenika i generalno pomažući u promovisanju održivosti u celoj industriji dok se krećemo ka nultoj neto stopi.

Nijedna druga industrija ne radi na vremenskim horizontima kao mi i većina naših projekata može trajati 20 godina ili više. Kao i svaka industrija, volimo sigurnost. Nažalost, na vremenskoj skali na kojoj radimo to je retko. Postoje neke izvesnosti - Znamo da se populacija povećava. Znamo da se energetski intenzitet povećava. Pomažemo da se ogromna populacija izvuče iz siromaštva i znamo da je većoj svetskoj populaciji potrebna energija, hrana i voda. Ali najvećim delom, kao industrija, upravljamo neizvesnošću – cenovnom, geološkom, tehničkom i geopolitičkom. Mi smo kao industrija neverovatno dobri u onome što radimo. Od suštinskog smo značaja za savremeni život – od toga se ne može pobeći. Odgovorni smo za ekonomski rast, već preko 150 godina! I bićemo još mnogo godina.

Ljudi su naše najveće bogatstvo i kompanije treba ohrabriti da nastave da ulažu u obuku i rade na zadržavanju ključnih veština kroz uzlazni i silazni ciklus.

Članice: