NACIONALNI NAFTNI KOMITET SRBIJE NA MEĐUNARODNIM SKUPOVIMA OKUPIO ISKUSNE PROFESIONALCE I MLADE INŽENJERE – PREDSEDNIK NNKS I PREDSEDNIK MLADIH PROFESIONALACA NNKS RAZMENILI ZNANJE I ISKUSTVA

NACIONALNI NAFTNI KOMITET SRBIJE NA MEĐUNARODNIM SKUPOVIMA OKUPIO ISKUSNE PROFESIONALCE I MLADE INŽENJERE – PREDSEDNIK NNKS I PREDSEDNIK MLADIH PROFESIONALACA NNKS RAZMENILI ZNANJE I ISKUSTVA


Kopaonik jul 2023. - U periodu od 11. do 14. jula 2023. godine, uz podršku Nacionalnog naftog komiteta Srbije održan je tradicionalan skup koji je objedinio važne susrete kroz navedene događaje:

• XI Međunarodna konferencija BIOMEDICINA I GEONAUKE – UTICAJ ŽIVOTNE SREDINE NA ZDRAVLJE LJUDI (XI International Conference – BIOMEDICINE AND GEOSCIENCES – INFLUENCE OF ENVIRONMENT ON HUMAN HEALTH)
• V Međunarodna studentska radionica OD NOBELA DO PUPINA (V International Students’ Workshop  - PUPIN MEETS NOBEL)
• IV SEG/SPE Workshop SEG/SPE Studentskih sekcija ČLANOVI – UPOZNAJTE SE, POZDRAVITE I POVEŽITE! (IV SPE/SEG Student sections Networking Workshop MEMBERS – MEET, GREET & NETWORK!)

Organizator i domaćin ovog skupa bila je Prof. dr Snežana Komatina, predsednica Asocijacija geofizičara i ekologa Srbije (AGES). AGES je jedan od najaktivnijih članica NNKS u sferi mladih profesionalaca.

NNKS je učestvovao na skupu kroz posebno zapaženo predavanje i izlaganje Gorana Stojilkovića, predsednika Nacionalnog naftnog komiteta Srbije na temu “Impact of macroeconomical trends on operational management in oil and gas industry”.

Svoje prvo predstavljenje imao je i novoizabrani predsednik mladih profesionalaca Nacionalnog naftnog komiteta Srbije, Filip Matović.

Filip je predstavio rad komiteta, kao i planove za mlade profesionalce koji za cilj imaju međusobne razmene znanja i iskustava. Svoje obraćanje imao  je i član mladih profesionalaca Đorđe Maroš, koji je i predsednik SEG/SPE Studentske sekcije Tehničkog fakulteta „Mihajlo Pupin“ u Zrenjaninu. Prisutnima se obratio i Tomo Obrenović, ministar iz Vlade Brčko distrikta.

Ceremonija otvaranja se nastavila dodelom nagrada najzaslužnijim i najistaknutijim učesnicima. Nacionalnom naftnom komitetu Srbije dodeljena je zahvalnica za podršku u organizaciji konferencije, kao i pomoć u vidu šest besplatnih kotizacija studentima sa najboljim naučnim radovima.

Po završetku ceremonije otvaranja usledila su predavanja po pozivu profesora iz Republike Srbije, Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske.

Posebnu pažnju zavredela su predavanja mladih profesionalaca, kao i predavanja studenata koja su prisutni imali priliku da čuju u sledećem redosledu:

• Magdalena Marković: Geophysics for climate action: Denmark as a role model for CCUS
• Filip Matović: ESP Predictive Maintenance
• Marko Vučković: Potentials for the development of geothermal energy projects in the perimeter of NIS
• Ina Hadžiavdić: Novel production enhancement technique – achieving more with less
• Gabrijel Grubač: Maximising Stimulation Efficiencies on Offshore Multistage Completions, Black Sea, Romania
• Robert Lukač: Utilization of existing energy resources of oil companies for the purpose of energy transition and sustainable development
• Doris Drča: Mihajlo Pupin’s contribution to science
• Đorđe Maroš: The use of artificial intelligence in the energy sector and its influence.

Završetak formalnog dela trećeg dana konferencije protekao je u diskusiji učesnika „Okruglog stola“, Marka Vučkovića (NIS a.d.) i Gabrijela Grubača (Seismos, US) uz podršku moderatora, Ine Hadžiavdić (Stimstixx, Canada), ali i ostalih učesnika konferencije. Tokom diskusije obrađene su sledeće teme:

• Koje veštine se preferiraju u ovoj industriji za sledeću generaciju mladih profesionalaca
• U kojoj meri su obnovljivi izvori energije više od samo prolaznog „hype”
• Šta možemo učiniti da unapredimo energetske/poslovne projekte u regionu

Članice: