Saopštenje BEF

Saopštenje BEF


Predsednik Nacionalnog naftnog komiteta Srbije na Panelu o energetskoj bezbednosti:

Za Srbiju važna diverzifikacija izvora i pravaca snabdevanja energentima

Beograd, decembar 2022 - Diverzifikacija izvora i pravaca snabdevanja energentima od velikog je značaja za energetsku stabilnost Srbije, ocenili su danas učesnici panela pod nazivom “Mreža naftovoda i gasovoda: novi regionalni energetski putevi“ koji je održan u okviru 22. Beogradskog ekonomskog foruma.

Takođe je ocenjeno da će značajnu ulogu u tom procesu imati izgradnja novih gasovoda i naftovoda koji će Srbiju spojiti sa već postojećim transportnim kapacitetima u regionu.

Goran Stojilković, predsednik Nacionalnog naftnog komiteta Srbije (NNKS), ocenio je na panelu da je Srbija dobro pripremljena u aktuelnoj energetskoj krizi i da je energetski bezbedna pred nastupajuću zimu.

On je naveo da će u narednom periodu za celu Evropu veliki izazov biti cene nafte i gasa koje se već odražavaju na privredu, imajući u vidu da se pojedini proizvodni kapaciteti zatvaraju ili se odlažu najavljene investicije.

Stojilković je dodao da je ključno pitanje za Srbiju u narednom periodu diverzifikacija izvora snabdevanja energentima, te da će NNKS, kao krovna organizacija u Srbiji za naftno-gasni sektor, podržati razmatranje ovog važnog pitanja i dati doprinos u sagledavanju istog.

Prema njegovim rečima, investicije u naftovode i gasovode su skupe i zahtevaju duže vreme kako bi se realizovale, ali su na dugi period veoma isplative.

Stojilković je dodao da je za Srbiju od velike važnosti izgradnja novih transportnih kapaciteta, posebno ka Grčkoj, odakle bi mogla da se snabdeva LNG-om, dodajući da je snabdevanje tim energentom trenutno globalni trend.

Sa njim se složio i Bogdan Kuzmanović, direktor preduzeća Transnafta Srbija, koji je naveo da je najvažniji zadatak njegove kompanije da se obezbedi stabilno snabdevanje Srbije naftom.

Dodao je da će u aktuelnoj krizi Srbija i dalje biti dobro snabdevena, bez obzira na to što je uvoz ruske nafte naftovodom «Janaf» onemogućen od 5. decembra zbog sankcija Evropske unije.

Kuzmanović je, takođe, podržao diverzifikaciju u energetskom sektoru, posebno kada je reč o izgradnji novih naftovoda čime bi bila smanjena zavisnost Srbije od jednog pravca snabdevanja naftom.

On je naveo da je za Srbiju važna izgradnja novog naftovoda kako bi se priključila na naftovod „Družba“ u Mađarskoj, kao i kraka naftovoda koji bi od Severne Makedonije vodio ka Soluna u Grčkoj, odnosno Drača u Albaniji.

Predsednik NNKS Goran Stojilković je, takođe, govorio i o procesu dekarbonizacije i naveo da Srbija mora odlučno da nastavi sa tim procesom, jer bi u suprotnom domaća privreda mogla da bude izložena taksama pri plasmanu robe na strana tržišta.

Stojilković je govorio i o radu NNKS-a i rekao da je nacionalni Komitet deo Foruma Svetskog naftnog komiteta (WPC) koji obuhvata 95 odsto proizvodnje nafte i gasa u svetu.

Prema njegovim rečima, NNKS je veoma aktivan, organizuje brojne konferencije i ima značajnu izdavačku delatnost. Stojilković je posebno istakao da domaći sektor ne zaostaje za globalnim trendovima kada je reč o digitalizaciji i da je veoma zadovoljan takvim stanjem.

Moderator panela bio je Aleksandar Međedović iz Tursko-nemačke privredne komore.

Članice: